Icarus’ wings! We do love the weekend.
So like a big old bucket full of multi coloured Lego let us be your helping hands as we use our infinite imagination and skill to build you a kaleidoscopic wonderland of retro delight and nostalgic movie masterpieces.
Have a happy retro weekend!
SATURDAY 29th August
Treasure Island (1972) Film4 11:00am-1:00pm (2 hours)
A boy discovers a map leading to the location of an infamous pirate’s buried treasure. He joins a voyage in search of the loot, only to discover the ship has been infiltrated by several of the buccaneer’s former crew, who plan to seize the riches for themselves. Adventure based on Robert Louis Stevenson’s novel, starring Orson Welles and Kim Burfield.
The Man in the Sky (1957) London Live 2:00pm-3:45pm (1 hour 45 minutes)
A test pilot struggling to support his family flies an experimental aircraft for the first time, but learns the manufacturers’ future and his career hinge on the flight being a success. When disaster strikes in mid-air, he takes drastic action to resolve the situation. Drama, starring Jack Hawkins and Elizabeth Sellars.
Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971) ITV London 4:05pm-6:00pm (1 hour 55 minutes)
An eccentric confectionery king announces that five children will be given a tour of his wondrous factory. The winners turn out to be a kind-hearted boy from a penniless family and four obnoxious brats, who face a terrible fate when they misbehave. Musical fantasy, based on Roald Dahl’s classic book Charlie and the Chocolate Factory, starring Gene Wilder, Jack Albertson, Peter Ostrum and Roy Kinnear.
Roald Dahl Merchandise
Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005) BBC1 London 5:25pm-6:45pm (1 hour 20 minutes)
Inventor Wallace and his canine sidekick Gromit have set up a pest-control service, and are called in to stop rabbits overrunning a garden show. However, the pair are overwhelmed when a destructive giant bunny arrives on the scene, while an interfering aristocrat contrives to make matters worse. Nick Park’s Oscar-winning animated adventure, with the voices of Peter Sallis, Ralph Fiennes and Helena Bonham Carter.
The Money Pit (1986) 5* 5:35pm-7:30pm (1 hour 55 minutes)
Yuppie couple Walter and Anna buy a ramshackle old house and set about renovating it, only to see their dream home gradually turn into a nightmare. Anna also has to contend with her ex-husband, who is determined to talk her into giving their relationship another try. Comedy, starring Tom Hanks, Shelley Long, Alexander Godunov and Joe Mantegna.
Austin Powers: International Man of Mystery (1997) Movie Mix 9:00pm-11:00pm (2 hours)
A velvet-clad, sex-crazed secret agent from the 1960s agrees to be put into a state of suspended animation after his arch-enemy escapes justice. Thirty years later he is defrosted to do battle with the power-mad villain again, but the mission proves nearly as daunting for him as getting to grips with 1990s social values. Spoof spy adventure, with Mike Myers, Elizabeth Hurley, Mimi Rogers, Michael York and Robert Wagner.
National Lampoon’s Vacation (1983) ITV4 11:30pm-1:35am (2 hours 5 minutes)
A bumbling all-American family man takes his wife and kids on a disaster-filled cross-country drive to California to visit famous theme park Walley World – but their chances of arriving at their destination in one piece are looking slim. Comedy, starring Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Randy Quaid, Imogene Coca, Anthony Michael Hall, Christie Brinkley and John Candy.
I, Robot (2004) Film4 9:00pm-11:15pm (2 hours 15 minutes)
The inventor of an advanced form of intelligent robot is found dead, and the detective investigating the case is certain that one of the scientist’s mechanical creations is responsible – but no one believes his theory because the robots have been programmed to prevent them from harming humans. Sci-fi thriller, inspired by the Isaac Asimov stories, starring Will Smith, Bridget Moynahan and Alan Tudyk.
Fun Fact: The car used by Will Smith’s character is a concept car called Audi RSQ, which was designed exclusively for the film and includes special features suggested by director Alex Proyas.
SUNDAY 30th August
Small Soldiers (1998) ITV2 1:30pm-3:40pm (2 hours 10 minutes)
A hi-tech computer chip has a bizarre effect on a squad of toy soldiers, causing mayhem for their owner as the miniature marauders engage in a series of scaled-down skirmishes. Children’s adventure mixing live action and computer animation, starring Kirsten Dunst, Denis Leary and Gregory Smith, with the voices of Tommy Lee Jones, Frank Langella, Sarah Michelle Gellar and Christina Ricci.
Casino Royale (1967) ITV London 3:05pm-5:30pm (2 hours 25 minutes)
Ageing spy James Bond comes out of retirement to tackle a mysterious mastermind who wants to take over the world. Meanwhile, another agent disguises himself as Bond to face the evil genius over the baccarat table. Spoof spy adventure, starring David Niven, Peter Sellers, Woody Allen, Orson Welles, Deborah Kerr and Ursula Andress.
Superman (1978) Channel 5 5:30pm-8:05pm (2 hours 35 minutes)
A fledgling superhero crash-lands on Earth after evacuation from his home planet and is taken in by an elderly couple who raise him as their own. But with adolescence comes a greater understanding of his superhuman powers, leading to his rebirth as a crusader for justice and defender of the American way of life. Comic-strip adventure, with Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder and Marlon Brando.
Dante’s Peak (1997) ITV2 6:50pm-9:00pm (2 hours 10 minutes)
A vulcanologist’s suspicions that a long-dormant volcano is about to erupt turn out to be true, prompting him to race against time to save the community standing in its way – and clash with local government officials weighing his predictions against the loss in tourism revenue. Disaster movie, starring Pierce Brosnan, Linda Hamilton, Elizabeth Hoffman and Charles Hallahan.
Fun Fact: The “volcanic ash” through the films was really fine newspaper shavings.
Deep Impact (1998) BBC3 9:00pm-10:55pm (1 hour 55 minutes)
A TV reporter investigating a presidential misdemeanour stumbles on evidence that a comet is on a collision course with Earth, threatening the future of the human race. Meanwhile, an astronaut prepares to lead his crew on a do-or-die mission to intercept the danger. Sci-fi drama, starring Robert Duvall, Tea Leoni, Morgan Freeman and Elijah Wood.
Layer Cake (2004) Movie Mix 9:00pm-11:10pm (2 hours 10 minutes)
A London cocaine dealer is all set to leave the criminal world behind and start a new life abroad. However, his plans are thwarted when he is asked to track down a gangster’s drug-addicted daughter and locate a stolen shipment of Ecstasy. Crime thriller, starring Daniel Craig, Michael Gambon, Colm Meaney, Kenneth Cranham and Sienna Miller.
Rush Hour (1998) ITV2 10:00pm-12:05am (2 hours 5 minutes)
A Hong Kong detective is sent to Los Angeles to investigate a kidnapping, but the local authorities worry that his presence in America might spark an international incident, and assign a loud-mouthed and troublesome cop to keep an eye on him. However, the new partnership proves an explosive combination. Comedy adventure, starring Jackie Chan, Chris Tucker, Ken Leung, Tom Wilkinson and Chris Penn.
Whatever you’re up to this weekend, don’t forget to wash your hands and remember that sometimes even the smallest things can mean the most.